Ağız Ve Diş Tedavilerinde Genel Anesteziye Alternatif Sedasyon Tekniği

Dr. Yaşar PALA
Tarafından gönderildi: Samet ALACA Yorumlar: 0

Ağız Ve Diş Tedavilerinde Genel Anesteziye Alternatif Sedasyon Tekniği

 Optimed Sağlık Grubu çatısı altında Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Yaşar Pala’nın hayata geçirdiği “Dental Sedation and Anesthesia Team” basit uyku sedasyon tekniği ile özellikle diş hekimi korkusu olan yetişkinlere ve çocuklara genel anesteziye alternatif bir çözüm sağlıyor.

Son yıllarda ameliyat dışı tıbbi işlemlerde sıklıkla tercih edilen ve tıp literatüründe uyutma tekniği olarak bilinen sedasyon, aynı zamanda tedavi esnasında hastada oluşan kaygı, stres ve korkuyla baş edilmekte de kullanılan etkili bir anestezi yöntemidir. “Uykulu sakinlik” olarak tanımlanan sedasyondan özellikle ağız ve diş tedavilerinde faydalanılan bir tekniktir.

Basit uyku sedasyon tekniği ile diş hekimi korkusu, aşırı bulantı, kusma refleksi olan erişkinler, diş tedavisi sırasında diş hekimi ile iş birliğine yanaşmayan çocuklar ve engelli bireylerde özellikle ağız ve diş tedavilerinde olumlu sonuçlar elde ediliyor. Özel Optimed Çorlu Tıp Merkezi’nde ağız ve diş tedavileri alanında sedasyon için hizmet veriliyor.

Sedasyon Nasıl Uygulanır?

Sedasyon aracılığıyla bugüne kadar yaklaşık 1.300 vakayı geride bırakıldı. Sedasyon genel anesteziye alternatif basit bir uyku yöntemidir. Sedasyon sırasında hastalar evdeki uyku gibi kendi solunumlarını devam ettirir ve düzeyine bağlı olarak sözlü ve ağrılı uyaranlara yanıt verebilir halde olur.

Sedasyon uygulanması planlanan hasta, öncesinde anestezi uzman doktoru tarafından değerlendirilir ve muayene edilir. Uygulama ile ilgili bilgi verilir. Sedasyon uygulaması için hastanın 4 saat aç olması gereklidir.

Sedasyon uygulaması hastaya damar içinden ilaçlar verilerek gerçekleştirilir. Anestetik gazlar kullanılmaz. Çocuklarda damar yolu açmayı kolaylaştırmak için ağızdan meyve suyu ile ilaç verilerek sakinlik oluşturulur. Daha sonra damar yolu açılır. Sedasyon halinin devamı damardan ilaç yapılarak sürdürülür.

İşlem tamamlandığında kullanılan ilacın etkisini ortadan kaldıran diğer bir ilaç uygulanarak sedasyon hali sonlandırılır. Hasta dinlenme odasına alınır burada yarım saat ile 1 saat arasında tedbir amacıyla bekletilmesine müteakip eve gönderilir.

Sedasyon için kullanılan ilaçlar anestezi branşının en basit ilaçlarıdır ve bu nedenle vücuttaki organ sistemlerinde fonksiyonel yan etki oluşturmaz. Sedasyon ilaçları vücuttan çok kısa sürede atılır bu sayede aynı kişiye kısa zaman aralıklarında tekrardan uygulanabilir. Gerektiğinde aynı gün içinde bile tekrar sedasyon uygulaması yapılabilir.

Sedasyonun gözlenen en sık yan etkisi kusmadır. Bunun önlenmesi için işlem sonlanırken hastalara bulantı kusma giderici ilaç uygulanır, bu sayede bu yan etkinin sıklığı da önemli ölçüde azaltılmış olur.

 *Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Optimed Sağlık Grubu’nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

Optimed Sağlık Grubu Sosyal Medya Hesapları

Uzm. Dr. Yaşar PALA Sosyal Medya Hesapları

Eylül 2023

Çocuklarda Güçlü Bağışıklık İçin Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıkla gelişimini tamamlayabilmesi için bağışıklık sistemi önemlidir. Zayıf bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Özellikle okul dönemindeki çocuklar sınıf ortamında zaman geçirdiği için enfeksiyona yakalanabiliyor. Güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmek...

KOAH Nedir, Belirtileri Nelerdir?

KOAH yani Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucunda; nefes darlığı, öksürük, solunum güçlüğü, balgam çıkarma, hırıltılı solunum gibi belirtilerle ilerleyen kronik bir akciğer hastalığıdır. KOAH hastalığı ile birlikte...

0282 726 0 555