Arınma Diyeti!

Tarafından gönderildi: Gülşah Gülkan Yorumlar: 0

Çorlu Cerrahi Tıp Merkezimizde, görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Emiroğlu, yaz mevsimi geldiğinden, bedenimizin dönem dönem arınması adına önerilerde bulundu…

Arınma diyeti dediğimiz aslında aç kalmadan hücrelerimizi güzelce besleyerek dönem dönem bedenimizi rahatlatmak için hazırlanacak güzel  bir programdır.

Günlük yaşantımızda o kadar çok toksine maruz kalıyoruz ki bir çoğumuz bunun farkında olamıyoruz.

Yediğimiz yiyeceklerdeki katkı maddelerinden, içtiğimiz su, soluduğumuz hava, hareketsizlik- spordan yürüyüşten yoksun yaşam gibi etmenleri de bu zehirleyicilerden sayabiliriz.

Bu zehirlerden kurtulabilmek ya da kilo verebilmek için revaçta olan, detoks uygulamaları, detox kampları, araştırıyor ve genelde yanlış beslenerek yanlış sonuçlar alıyorsanız diyetin bireysel olduğunu ve internet bilgilerinin çokta güvenilir olmadığını söylemeliyim. Bu tür uygulamaları yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini ve mutlaka diyetisyen kontrolünde yapılması gerektiğini unutmayın.

Diyet uzmanı olmayan kişiler tarafından önerilen bütün uygulamalardan kaçınmanızı öneririz.

Zira detoks adı altında sağlıklı olmayan tek yönlü beslenmeler, Eczane markası olmayan çaylar, hatta diyetisyen tarafından tercih edilmeyen her türlü yiyecek ve içecekler kullanımı kesinlikle hayati tehlike taşıyabilir dikkatli olmalısınız. Bu tür tek yönlü diyetler ve gereksiz yapılan bağırsak lavmanlarının bağırsak tıkanmaları, bağırsak delinmesi, sıvı-elektrolit dengesizliğine bağlı kalpte ritim problemleri, kabızlık ya da aşırı ishal olma, halsizlik, terleme, baygınlık gibi yan etkileri olabilir.

Arınma DİYETİ günlük olarak kişinin ihtiyacı olan karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli ve sağlıklı beslenmenin bir örneği olmalıdır. Yararlı mikroorganizmaları yani probiyotik, prebiyotikleri bağırsak düzeni için özellikle arınma diyetinde hayatımıza sokmakta yarar bulunmaktadır, ama mutlaka diyetisyen tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

İşte arınma diyeti hakkında bilmeniz gerekenler:

(NOT: Bu süreç öncesinde ve sonrasında diyete devamlılık önemlidir)

  • Her gün 10 bin adım atın.
  • Açık havada yürüyüşü hayatınız parçası haline getirin
  • Zaman yaratamıyorsanız koşu – yürüyüş bandı ya da bisiklet gibi aletleri de kullanın,
  • Her gün yudum yudum 2,5 -3 litre su için. Suyunuza limon, salatalık, mevsim meyveleri, dal maydanoz ilaveleri yaparak suyu tatlandırabilirsiniz ve sürahiniz ile bardağınız çalışırken masanız da olsun ki su içmek aklınızdan hiç çıkmasın
  • Yiyeceklerinizi evde kendiniz hazırlayarak iyi bir arınma programına merhaba demiş olacaksınız ve bu durum aslında çocuklarınıza da örnek olacak ve evden yanlarına bir şeyler konulduğunda yemeden eve getirmeyecekler.
  • Sigara alışkanlığınız varsa bu dönemde kesinlikle içmeyin. Hatta bırakın. Sigara içilen ortamlarda bile bulunmayın.
  • Çay ve kahveden uzak durun. Günde 2-3 fincan değişik zevkinize göre bitki çayları içebilirsiniz, (yeşil çay, zencefil, zerdeçal, limon ve taze nane karışımlarını daha çok tercih edebilirsiniz).
  • Alkollü içkilerden uzak durun.
  • Paketli, uzun ömürlü yiyecek ve içecek (çikolata, bisküvi, gazlı ve şekerli içecekler) kesinlikle satın almayın, yemeyin.
  • Her gün sık aralıklarla klasik müzik dinleyin.
  • Akşam en geç 23’de yatın sabah en geç 08’de kalkın.
  • Arınma günlerinizde televizyon, bilgisayar, i-pad, cep telefonu kullanımınızı minimize edin.
  • Gece yatağınıza 1 saat erken gidin ve yatmadan önce kitap okuyun.
  • Sizi üzen insanlardan ve olaylardan mümkün olduğu kadar uzak durun.
0282 726 0 555