Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem KAYA SAVCI beslenme ile ilgili toplumda doğru bilinen yanlışları anlattı.
Sağlıklı beslenmede doğru bilinen yanlışlar neler?
Hepimiz sağlıklı beslenme ile ilgili bir kitap, makale, gazete ve dergi yazısı okumuşuzdur. Ya da televizyonlarda yayınlanan sağlık programlarını izlemişizdir. Bu kaynaklardan edindiğimiz bilgiler ile kendimize göre sağlıklı beslenme yöntemi oluşturmuşuzdur. Ancak bizim doğru sandığımız bu yöntemler aslında ne kadar doğru biliyor muyuz? Sağlıklı beslenme amacıyla yapılan pek çok hata aslında sağlığımızı elimizden alıyor ve biz çok geç farkına varıyoruz. Bilinçsizce yaptığımız diyetler, kendimizi aç bırakmamız, dengesiz beslenmemiz sonucunda ciddi hastalıklara sahip olabiliyoruz. Beslenmeyle ilgili doğru bilinen yanlışlar ve beslenme hataları kilo almamıza neden olduğu için bir an önce bu hatalardan kurtulmamız gerekiyor. Beslenmede doğru bilinen yanlışlar terk edildiğinde zayıflamak ve forma girmek daha hızlı oluyor.
Genel olarak hepimizin doğru sandığı ancak yanlış olan beslenme alışkanlıkları ile sağlıklı beslenmede doğru bilinen yanlışlar şunlar:
Su içersem zayıflarım
Suyun diyet yaparken ya da sağlıklı beslenme alışkanlığında yeri çok önemlidir. Sodyum, flor, potasyum, kalsiyum ve klor minerallerini sağlayan su ile vücudumuzdaki kiloyu vermek daha hızlı olacaktır. Ancak sadece su içerek zayıflamak mümkün değildir. Beslenmeyle ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında su içerek zayıflamak büyük bir çoğunluğun zihnini karıştırmaktadır. Sağlık için günde ortalama 2 litre su içmek gerekir. Ancak bu miktarın üzerine çıkmak yarardan çok zarar getirecektir. Dolayısıyla diyetisyen kontrolü olmadan aşırı miktarda su içmemek gerekir.
Öğün atlarsam kolay kilo veririm
Beslenmeyle ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında öğün atlama durumu da yer alır. Öğün atlayan kişiler kısa sürede kilo verebilir ancak daha sonra hızla verilen kilonun tamamı geri alınmaktadır. 3 ana öğünü atlamamak hatta ara öğünlerle vücudu desteklemek gerekmektedir. Bu beslenme hataları bizleri sağlığımızdan etmektedir.
Sigarayı bırakırsam hızlı kilo alırım
Beslenmede doğru bilinen yanlışlar arasında sigarayı bırakmanın kilo aldırdığı konusu da yer alır. Aslında sigaranın sizin metabolizmanıza herhangi bir etkisi yoktur. Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almanızın nedeni sigarasızlığı yiyeceklerle telafi etmenizdir. Beslenme hataları sigarayı bıraktıktan sonra psikolojik olarak da kişiyi etkilemektedir.
Kepekli ürünlerle kolay kilo veririm
Kepekli ürünler normal ürünlere göre daha az kalori içermemektedir. Beslenmede doğru bildiğimiz yanlışlar arasında yer alan bu durumda kişi yanlış beslenmiş olur. Kepek, diyet lifi içeriğini artırarak, kalp damar hastalığı ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıklardan korunmada önemlidir. Yanlış beslenme ve dengesiz yemek yeme durumlarının önüne geçmek için size özel beslenme programı oluşturulması gerekmektedir.
Sabah aç karnına limon suyu içersem yağ yakarım
Beslenme hataları arasında yer alan aç karnına limon suyu içilmesi, son zamanlarda kadınların başvurdukları yöntemlerden biri. Öncelikli olarak hiçbir besinin yağ yakmadığını, bazı besinlerin kalorinin enerji olarak kullanılmasına yardımcı olduğunu bilmek gerekir. Eğer aç karnına limon suyu içerseniz mide asidinizi artırmaktan başka bir şey yapmazsınız. Sağlıklı beslenmede doğru bilinen yanlışlar arasında yer alan limon suyu tüketimi için en doğru yanıtı diyetisyeniniz verecektir.
Tereyağı, yoğurt, peynir, kırmızı et gibi gıdalardaki katı yağlar zararlıdır
Beslenme yanlışları listemizin en önemlilerinden olan bu madde ne kadar bilinçsiz bilgilendirildiğimizi gösteriyor. Avrupa ülkeleri katı yağı fazla tükettikleri halde kalp damar hastalıklarının az rastlanması ile biliniyor. Dolayısıyla buradan, doğal olan yağları ve süt ürünlerini tüketmenin size hiçbir zararı olmayacağı sonucu çıkıyor.
Ay çiçek, pamuk, mısır özü yağı çok faydalıdır
Beslenmeyle ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında sıvı yağların faydalı olması inancı da yer alıyor. Doğal zeytinyağı dışındaki yağlar fabrikalarda yüksek ısı ve basınç altında üretiliyor. Pişirme sırasında daha da bozuluyorlar. Dolayısıyla bu tür yağları kullanmamak gerekiyor.
Günde 1 porsiyon sebze ya da meyve tüketmek yeterlidir
Sağlıklı beslenme için günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve tüketmelidir. Bazı kanser türleri, inme, Alzheimer, katarakt ve gözde kayıp riskinin azalmasını sağlayan sebze ve meyveler ne kadar çok tüketilirse o kadar faydalıdır.
Et suyu, et kadar besleyicidir
Sağlıklı beslenmede doğru bilinen yanlışlar arasında yer alan et suyu tüketiminde bilmeniz gereken protein ve demirin etin suyunda değil yapısında yer aldığıdır. Bu nedenle et suyu sanıldığı gibi et kadar besleyici değildir.
Yumurta kolesterol yükseltir
Yumurta kolesterolü yükseltmez. Yemeklerin yanında ya da kahvaltılarda yumurta tüketmenin herhangi bir zararı yoktur.
Sağlıklı beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar, kilo verdiğinizi ya da sağlıklı yaşadığınızı sanmanıza neden olabilir. Aksine bu durumlar bilinçsizce beslenmenize neden olmaktadır. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek istiyorsanız diyetisyene başvurmanız gerekmektedir. Böylece rahat ve hızlı bir şekilde yaşamınızı düzene sokarsınız. Beslenme hataları ve yanlış beslenme alışkanlıklarından kurtulmuş olursunuz.