Merve Ağdağlı İlhan2023-09-07T08:41:15+00:00
Çocukların sağlıkla gelişimini tamamlayabilmesi için bağışıklık sistemi önemlidir. Zayıf bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Özellikle okul dönemindeki çocuklar sınıf ortamında zaman geçirdiği için enfeksiyona yakalanabiliyor. Güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmek gerekiyor.
Bebekler dünyaya geldiğinde bağışıklık sistemi tam oluşmamıştır. Anne sütünde bulunan vitamin, mineral ve antikorlar ile bağışıklığı desteklenmeye başlar. Yetişkinlere göre bağışıklık sistemi daha zayıf olan çocuklar; kış aylarında kreş ve okul gibi kapalı ve kalabalık ortamda zaman geçirdikleri için hastalık riski daha fazladır.
Bağışıklık sistemi, vücudumuzun hastalıklara karşı koruyan savunma sistemidir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli spor yapmak, kötü alışkanlıkları bırakmak, elleri sık sık sabunla yıkamak, bulunduğunuz ortamı belirli aralıklarla havalandırmak, yeterli su tüketmek güçlü bağışıklık sistemini desteklemektedir. Tüm bunların yanında bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek gerekiyor. O halde keyifle tüketebileceğiniz içerikleri sıralayalım!
- Bağışıklık sisteminin en güçlü kaynağı anne sütüdür. Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir.
- Bebeklerin bağışıklık sistemi hemen oturmadığı için mikroplara karşı daha savunmasız olurlar. Bu nedenle, doğumdan itibaren tüm aşıları yaptırmanız önemlidir.
- Doğal antibiyotikler olarak öne çıkan soğan ve sarımsak içinde barındırdığı allisin ile antiviral ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Çocukların güçlü bağışıklık sistemine sahip olmaları için yemeklerde mutlaka kullanılmalıdır.
- Yemeklerde sıklıkla kullandığımız kekik güçlü bir bağışıklık sistemini kuvvetlendiricidir. Kaynamış suya kekik ilave ederek kaynatabilir dilerseniz içerisine bal ekleyebilirsiniz.
- Önemli bir probiyotik kaynağı olan yoğurt, prebiyotik kaynağı muz ile birlikte tüketildiğinde bağırsak yapısını koruyarak zararlı mikroorganizmaların üremesini engeller. Tüketilecek yoğurdun ev yoğurdu olması önemlidir. Çocuğunuzun ara öğününde güvenle yer verebilirsiniz.
- Yoğurdunun bir diğer faydası ise gribe karşı etkili olmasıdır. Evde yapılmış yoğurdun içerisine 1 çay kaşığı zencefil ve 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyerek tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirecektir.
- Dengeli ve düzenli beslenerek A, C, D, E vitaminleri, demir ve çinkodan yeterli miktarda alınmalıdır. Sarı renkli ve koyu yeşil sebze ve meyveler tüketilerek A vitamini alınabilir. Portakal, mandalina, kivi, kavun, çilek, zencefil ve zerdeçal alarak C vitamininden faydalanılabilir; zeytin, zeytinyağı ve kuruyemiş tüketerek E vitamini ihtiyacını karşılayabilirsiniz. D vitamini için süt, yumurta gibi besinler tüketilmeli ayrıca temiz havada direkt güneşten D vitamini alabileceğinizi de unutmamalısınız. Kırmızı et, nohut, ıspanak, süt, yoğurt, ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinler çinko bakımında zengindir. Demir açısından zengin besinler ise; karaciğer, kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, üzüm pekmezi, yaş üzüm, kuru üzüm ve kuru kayısıdır.
- Vücut tarafından üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken Omega 3 ve Omega 6 bağışıklık sistemi için oldukça önemli yağ asitleridir. Omega 6, yağ kaynaklarının çoğundan alınabilirken; Omega 3 keten tohumu, ceviz ve balıktan karşılanmaktadır.
- Şekerli ve sağlıksız besin tüketimi hem kilo alımını artırır hem de bağışıklık sistemini düşürür. Fast food, kızatma, şekerli yiyecekler, asitli içecekler, hazır meyve suları ya da paketli gıdalardan çocuklarınızı uzak tutmanı gerekiyor. Çocuklarınız mutlaka ev yemeği tüketmelidir.
- Pekmez kansızlığı azaltan ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden bir tanesidir. Çocuğunuza sadece pekmez yedirmek yerine C vitamini içeren kivi ile birlikte ya da limon sıkılmış bir bardak su içine katarak verebilirsiniz.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Optimed Sağlık Grubu’nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.
Eylül 2023

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? Skolyozun Belirtileri Nelerdir?
Merve Ağdağlı İlhan2023-09-28T06:49:20+00:00Skolyoz yani omurga eğriliği, arkadan bakıldığında düz bir hatta yerleşmesi gereken omurganın sağa ya da sola doğru 10° veya daha fazla eğimi anlamına gelir. Skolyozda omurga ''S'' veya ''C'' şeklinde gözükür. Omurganın yapısında yan tarafa...

Astım Nedir? Astım Belirtileri Nelerdir?
Merve Ağdağlı İlhan2023-09-21T09:24:05+00:00Astım, her yaştan bireyi etkileyebilen, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayan bir hastalıktır. Astım, havayollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar halinde gelen bir hastalıktır. Ataklar...

Folik Asit Nedir? Folik Asit’in Faydaları Nelerdir?
Merve Ağdağlı İlhan2023-09-14T10:46:05+00:00Folik asit, B vitamininin sentetik yapıdaki formudur. Vücutta pek çok önemli işlevi yerine getirir, hücrelerin her birinin oluşumunda rolü vardır. Bu nedenle, folik asit vücudun genel işlevini sağlıklı olarak yerine getirebilmesi ve sürdürebilmesi için oldukça...

Çocuklarda Güçlü Bağışıklık İçin Neler Yapılmalı?
Merve Ağdağlı İlhan2023-09-07T08:41:15+00:00Çocukların sağlıkla gelişimini tamamlayabilmesi için bağışıklık sistemi önemlidir. Zayıf bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Özellikle okul dönemindeki çocuklar sınıf ortamında zaman geçirdiği için enfeksiyona yakalanabiliyor. Güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmek...

KOAH Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Merve Ağdağlı İlhan2023-08-31T08:52:43+00:00KOAH yani Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucunda; nefes darlığı, öksürük, solunum güçlüğü, balgam çıkarma, hırıltılı solunum gibi belirtilerle ilerleyen kronik bir akciğer hastalığıdır. KOAH hastalığı ile birlikte...

Uyku Bozuklukları ve Uyku Bozukluğu Tedavisi
Merve Ağdağlı İlhan2023-08-24T08:38:58+00:00Uyku, fiziksel ve zihinsel sağlığımız için ihtiyaç duyduğumuz fizyolojik bir gereksinimdir. Uyku, hayatımızın üçte birini kapsar ve uyku bozuklukları birçok ruhsal hastalıklara neden olabilir. Zihinsel yaşamın önemli bir parçası olan uyku hormonal düzenlemede büyük rol...

Tiroit Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Merve Ağdağlı İlhan2023-08-17T06:20:08+00:00Tiroid, insan vücudunda hayati fonksiyonları yöneten pek çok hormonun üretilmesinden sorumludur. Tiroid kanseri, boynun alt kısmında bulunan ve kelebek şeklinde olan tiroid bezinde oluşur. Erken teşhis edildiğinde tedavisi başarılı olan kanser türleri arasındadır. Tiroid kanseri...

Yaz Aylarında İshale Dikkat!
Merve Ağdağlı İlhan2023-08-10T06:59:58+00:00Yaz ya da kış aylarında fark etmeksizin görülebilen ishal farklı sebeplerle ortaya çıkabilir. Kirli su tüketilmesi, gıdaların kirli su ile temizlenmeye çalışılması, bozulan besinlerin tüketilmesi, deniz ya da havuz suyunun yutulması ishalin başlıca nedenleri arasındadır....