Özel Optimed Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Emiroğlu, diyabet hastalarının kurban bayramında özellikle nasıl beslenmeleri gerektiğini anlattı.
Kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının arttığı Kurban Bayramı tatlı, şeker ve çikolata gibi besinlerin de bolca tüketildiği özel günlerdendir.
Bayram süresince sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için almamız gereken önlemler olmalı öncelikli olarak kendi sağlığımızı düşünmeli ağzımıza attığımız her besinin ‘bize vereceği olumsuzluk ne olacak ‘ diye sorgulamalıyız.
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve tüketme konusunda aşırıya kaçmamalıdır.
Özellikle mide bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.
Bahsedeceğim bazı öneriler şu yönde olacak;
- Kurbanlık hayvanın sakatat kısımları (ciğer, böbrek, beyin bağırsak vs..) yani organ etleri, kolesterol ve doymuş yağ bakımından oldukça zengindir. Kolesterol hastaları ve insülin direncini etkilediği için diyabet hastaları için tüketilmemesi gerekmektedir. Kalp-damar sağlığı açısından, öğünde tüketilen diğer etlerin de miktarı azaltılmalı, etli menü sebze, salata ile taçlandırılmalıdır.
- Uzun süre aç kalmamaya özen gösterilmelidir. 3-4 saatten uzun süren açlıklarda kan şekeri düşer, tansiyon düşer, halsizlik ve baş ağrıları görülür. Tüm bunların olmaması adına az az ve sık sık beslenmeye özen göstermelisiniz.
- Yanınızda bulunduracağınız çiğ badem, çiğ fındık, ceviz veya kuru kayısı, kuru erik gibi pratik besinler size yardımcı olacaktır.
- İkramlarda mümkün olduğunca sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Diyabetli bireyler ise bayramda bu şekerli gıdalardan uzak durmaya özen göstermelidir.
- Kurban kesmeye giden bireyler, günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamaktadırlar. Bunu önlemek açısından evden çıkmadan önce içilecek bir bardak süt veya yenilecek 1 dilim ekmek – peynir veya 2-3 ceviz ve 3-4 kuru kayısı kan şekerinin hızlı düşüşünü engelleyecektir.
İyi bayramlar dilerim.