Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Tuğçe Emiroğlu, ülkemizde oldukça yüksek sayıda görülen diyabet hastaları için beslenme programı ile nasıl bir kontrol oluşturacaklarını anlattı.
“Diyabeti kontrol altına almanın ilk yolu onu öğrenmektir.”
Şeker hastalığında beslenme nasıl olmalıdır?
Besin çeşitliliği sağlanmalıdır, günde en az 3 ara ve 3 ana öğün tüketilmelidir, ideal kilo korunmalıdır, posa tüketimi arttırılmalıdır, şeker tüketimi azaltılmalıdır, düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır, sigara – alkol tüketimi sonlandırılmalıdır.
Siz bunlara dikkat etmezseniz şeker hastalığı da size dikkat etmez!
Bazı meyveler bana yasak mı?
Hayır. Önemli olan 1 porsiyon meyve ne demek bunu bilmelisiniz, diyetisyeninizden bunları mutlaka öğrenmelisiniz meyve de çok şeker var yemem diyenler için şunu belirtmeliyim, yanında 1 küçük su bardağına denk gelecek şekilde süt ve ürünleri (yoğurt, kefir, cacık, ayran vs..) 1 porsiyon meyve tüketiminden 10-15 dakika sonra yenilir – içilirse kan şekerinde yükselmeye engeldir. Özellikle meyvedeki porsiyon miktarını öğrenmeniz gerektiğini vurguluyorum.
Örneğin: 1 orta boy yeşil elma 1 porsiyon meyvedir yani 1 büyük tabak 1 porsiyon değildir.
Hiperglisemi (yüksek kan şekeri) nedenleri neler?
Ana ve ara öğünlerde fazla yenmesi, ilaç ya da insülin dozunun az olması ya da artık yetersiz gelmeye başlaması, stresli dönem, egzersizin ihmal edilmesi (yürüyüş diyabet hastaları için çok iyi gelmektedir), enfeksiyonlar kan şekeri yükselmesine sebeptir.
Hipoglisemi (düşük kan şekeri) nedenleri neler?
Öğünleri düzenli almamak yani sabah kahvaltı yapıp öğlene – akşama kadar besin tüketmemek kan şekerinin düşmesine sebep olur. Uzun süre ve aç karnına spor yapmak, kusma – ishal (diyare) gibi durumlar ve insülini yanlış kullanmak hipoglisemi nedenleridir.
Diyabetik ürünler ile diyet ürünleri aynı şey midir?
Hayır. Diyet ürünleri üretilirken yağ miktarı azaltılır, kalorisi düşüktür bu nedenle ancak şeker miktarı değişiklik göstermez. Diyabetik ürünlerin özelliği ise rafine şeker bulundurmaması bunun yerine tatlandırıcı kullanılmasıdır. Diyabetik ürünlerin amacı istediğiniz kadar yemeniz değildir, diğer yiyeceklerin yerine yemenizdir. Bu konuyu diyet uzmanınıza mutlaka danışınız.