Doğada, dokunduğumuz her şeyde çok sayıda mikrop bulunmaktadır. Ellerimiz günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikrop barındıran organımızdır. Pek çoğumuz öksürürken mendil kullanmak yerine ağzımızı elimizle kapatır ve avucumuzun içine hapşırırız. Aynı havayı soluduğumuz diğer kişilerin hastalanmaması için yaptığımız bu davranış sonrasında aynı insanlarla el sıkışarak ayrılırız. Sonuçta elimizi bir hastalık bulaştırma yöntemi olarak sık sık kullanmış oluruz.
Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroplar basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir. Unicef tarafından yapılan araştırmalara göre her yıl yaklaşık olarak beş yaş altı 3,5 milyon çocuk ishal ve akut solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı ölmektedir. Bu ölümler özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki düşük gelir düzeyine sahip topluluklarda meydana gelmektedir.
Yapılan çalışmalarda çocukları el yıkamaya teşvik etmenin bulaşıcı hastalıkları önlemede etkili olduğu gösterilmiştir. Sabun kullanımı ve el hijyeni eğitiminin ishalli hastalıkları %53 azalttığı tespit edilmiştir. El yıkamanın önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalardan koruyabiliriz. El yıkamanın aşamaları nedenleri ile birlikte kavranabildiğinde, kalıcılık da sağlanmış olur. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.
Nasıl el yıkamalıyız?
Sıvı sabun veya dezenfektanlı sıvı sabun ile akan su altında iyice ıslatılarak sabunun iyice yayılması sağlanarak en az 30 saniye süresince ellerimizin üstü, altı, parmak araları, tırnak altları, avuç içi, bilek hizaları iyice ovuşturularak yıkanır. Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır. Kâğıt havlu veya şahsi havlu ile iyice kurulanır. Kurutma varsa iyice kurutulur. Musluk kapatılarak, kağıt havlu da çöp kutusuna atılır.
Ellerimizi ne zaman yıkamalıyız?
- Her tuvalete gidişten sonra
- Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
- Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
- Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyve dokunduktan sonra
- İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
- Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
- Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
- Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
- Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
- Her hangi tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
- Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra
- Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra
- Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra