Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Recep Çalışkan ESWT konusunu anlattı.
ESWT vücut dışında uygulanan şok dalga tedavisi veya kısaca ” şok tedavisidir.”
Şok tedavi, oluşturulan şok dalgalarının yüksek enerji veya düşük enerji olmasına göre ikiye ayrılır.
Şok dalga tedavisi , vücut dışında oluşturulan şok (basınç) dalgalarının, vücudun istenilen bölgesine odaklanmasına dayanan yeni bir noninvaziv tedavi şeklidir. Elektro – hidrolik enerji prensibine göre elde edilen şok dalgaları yüksek enerjili olarak tanımlanır ve bu cihazlar ultrasonik cihazlara göre 10 kat yüksek enerji şok kısa sürede (1 mikra saniye) uygulama alanına vermektir.
Yüksek enerji ses dalgalarıyla tedavisi zor fiziksel hastalıklarda modern cerrahi olmaksızın kısa sürede %85-86 oranında kalıcı bir iyileşme sağlanan en güncel elektroterapi tekniğidir.
Türkiyede sayılı hastanelerde verilen bu hizmet sertifikalı ve özel eğitimli fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır.
ESWT işleminin uygulandığı alanlar şöyledir:
- Impingement en yaygın omuz şikayetidir. (Kol 90 derece kaldırıldığında hissedilen ağrıdır.)
- Eklemlerde görülen genel ağrılı şikayetler
- Topuk dikeni
- Tenisci dirseği ve golfçu dirseği
- Omuz kireçlenmesi
- Uzun süreli kaynamamış kırıklar
Şok tedavide sert doku ve yumuşak doku uygulamaları için ayrı, ayrı enerji seviyesi, şok sayısı ve frekanslar uygulanmakta ve dolayısıyla tedavi süreleri farklılık arzetmektedir.
Şok tedavide sert doku uygulamaları seans başına en fazla iki saat içinde, yumuşak doku uygulamaları seans başına ortalama yarım saat içinde tamamlanmaktadır. Bir tedavi altı seansa kadar sürebilmekte ve lokal veya genel anestezi altında klinik uygulamalar yapılmaktadır. Hastanın ve anestezi uzmanının tercihine göre epidural anestezide kullanılabilmektedir. Yüksek enerji cihazlarla tedaviler sert doku uygulamalarında en fazla 2 seans, yumuşak doku uygulamalarında en fazla 3 seans olarak gerçekleştirilmektedir. Düşük enerji cihazlarıyla yapılan uygulamalarda bu sayılarda artış gösterilmektedir.
Bilinmelidir ki şok tedavi uygulamalarındaki amaç geçici olarak ağrıların giderilmesi değil, hastanın kesin ve kalıcı tedavisinin yapılmasıdır.
Endikasyon başarı oranları
- Plantar fascitis (Topuk dikeni) %85 üstü
- Epicondylitis lateralis (Tenisci) %70 üstü
- Bursitis calserosa (Omuz kreçlenmesi) %80 üstü