Üroloji Uzmanımız Op. Dr. Farhad Talıbzada fleksible üreteroskopi ile böbrek taşı tedavisi hakkında merak edilenleri yanıtladı.
Böbrek taşları, ürolojik hastalıklar içinde en sık rastlanan ve ağrılı hastalıklardandır. Her yıl çok sayıda insan böbrek taşı belirtileri ile üroloğa veya acil servis hekimlerine başvurmaktadır. Bir kısım böbrek taşları cerrahi müdahale gerekmeden düşürülebilir. Bununla birlikte taşın büyüklüğüne, şekline ve kişinin kanal yapısına bağlı olarak taş düşmeyebilir. 5 mm çapındaki bir taşın düşme şansı yaklaşık %50’dir. Taş boyutu arttıkça düşme olasılığı azalır. Doğal yollardan düşürülemeyen ve özellikle idrar yollarında tıkanıklık yapan taşların böbrekte ciddi fonksiyon kaybına yol açtığı unutulmamalıdır.
Fleksible üreteroskopi nedir sorusuna lazerle böbrek taşı kırma tedavisi olarak cevap vermek mümkündür. Fleksible üreteroskopi böbreğin herhangi bir bölümüne idrar yolundan ulaşmak ve küçük böbrek tümörlerini veya taşlarını teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılan minimal invaziv bir işlemdir.
Fleksible yöntemin avantajları;
- Hastadaki kanama durumunu azaltır.
- Hastalar aynı gün ya da bir sonraki gün taburcu olabilir.
- Yapılan çalışmalarda böbrekte doku kaybı ve fonksiyon kaybına yol açmadığı saptanmıştır.
- Böbreğe doğal yoldan girildiği için vücutta kesi izi olmamakta ve günlük yaşama hemen dönülebilmektedir.
- Pelvik ve at nalı böbrek gibi doğuştan böbrek anomalisi olan hastalarda uygulanabilir. Bu hasta grubunda en etkili ve en kolay yöntemlerden biridir.
- Aşırı kilolu hastalarda ESWL(şok dalgası ile taş kırma) tedavisi çoğu zaman uygulanamamakta, perkütan yöntem ise oldukça zor uygulanmaktadır. Bu hastalarda flexible üreteroskopi çok iyi bir seçenektir.
- ESWL yöntemi ile kırılamayan sert taşların tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir.