Kocaman 40 Hafta!
Halk arasında hamilelik aylarla ifade edilirken, doktorlar hamilelik sürecini değerlendirirken ve anne karnındaki bebeğin gelişmesini izlerken gebelik haftasını esas alırlar. En son görülen adetin başladığı gün gebeliğin başlangıcı kabul edilir ve toplam gebelik süresi yaklaşık 280 gün, yani 40 hafta olarak hesaplanır. Aslında gebeliğin başlangıcı olan döllenme, en son görülen adetin ilk gününden yaklaşık 14 gün sonra olmaktadır. Ancak zamanlamanın doğru yapılabilmesi bakımından pratikte, son adet tarihi, gebeliğin başladığı tarih olarak kabul edilir.
28. Hafta
Karında büyüyen bebek nedeniyle sindirim sorunları, uykusuzluk, zor nefes alma gibi sıkıntılar artarak devam eder. Bol sıvı, taze sebze ve meyve almakla kabızlık azaltılabilir. Bu haftada bebeğiniz hızla büyümeye devam edecek ve rahim içini mümkün olduğunca dolduracaktır. Rahim büyüklüğünüz neredeyse kaburgalarınızın seviyesine ulaşmıştır. Bacaklarınızdaki varislerde artma ve bacaklarınızda şişme fark edebilirsiniz. Hemoroid (basur) probleminiz varsa kötüleşebilir, bacaklarınızda sık sık kramplar oluşabilir. Eşinizle kan uyuşmazlığınız varsa doktorunuza bunu hatırlatmalısınız. Bu dönemde bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı artar. Eğer yeterli kalsiyum alınmazsa annenin kemiklerindeki kalsiyum deposu azalır.
Bebeğin akciğerleri hızla yapı ve fonksiyon açısından dışarıda yaşamaya hazır hale gelmektedir. Beyinde (REM) derin uyku (rüya) dalgaları tespit edilebilir. Erken doğum halinde yaşama olasılığı artmıştır. Zayıfça ağlayabilir, hıçkırır, vücudu yağ depolamaya başlar. Bebek sesleri tanımaya başlar. Kişiliğin bu haftadan itibaren oluştuğu düşünülmektedir. Boy: 36cm. Ağırlık: 1100gr.