Salgın hastalık her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Herkes gripten bu virüsten kurtulmak ya da yakalanmamak için her türlü çözüm yollarını deniyor. En iyi çözüm yolları ise ilk olarak HİJYEN ve DENGELİ BESLENME. Böyle salgın hastalıklarda en önemli korunma yöntemleri temiz ve hijyenik ortamlar yaratmak yatıyor. Evimizi, elimizi sık sık temizleyip sık sık yıkamamız şart. Yatak odalarımızı sık sık havalandırıp içerideki kirli havayı temizlemeliyiz. Özellikle kalabalık mekanlarda bulunanlar okul, kamu, iş yerleri, AVM gibi yerlere gitmek zorunda kalanlar sık sık ellerini yıkamalı. Dengeli beslenmekte çok önemli, özellikle günde 4 porsiyon meyve tüketilmeli. Çocuklarımıza meyveler yedirmeli yemeyen çocuklar için meyve salataları ya da eğlenceli meyve tabakları hazırlanmalı. Hastalık gribal salgın olduğu için bol bol C vitamini tüketilmeli. Salatalara limon sıkılmalı maydanoz doğranmalı. Meyvelerde de C vitamini yüksek meyveler tüketilmeli.
H3N2 virüsü nedir?
Domuz gribinden daha tehlikeli olduğu söylenen yeni bir virüs çeşidi olan H3N2 virüsüne karşı dikkatli olmamız gerekli. Hastalık grip belirtileri şeklinde kendini göstermekte. Etkili ve çok sayıda insanı yatağa düşüren gribe neden olan virüs H3N2’in 2011 yılından beri görülen domuz kaynaklı bir virüs olduğu belirlenmişti.
Belirtileri nelerdir?
Bilinen grip belirtilerinin hastalığın habercisi aslında ateş, beraberinde boğaz ağrısı, akıntıyla birlikte genel vücut kırgınlığında bir ağırlık, yaygın bir kas eklem ağrısıyla birlikte şiddetli öksürük olanların doktora başvurması gerekmektedir.
Grip nedir?
Grip, influenza veya enflüanza, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (şeker, kalp-akciğer hastalıkları, AIDS vb.) ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), meningoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere “yüksek risk grubundaki kişiler” denir.
Grip virüsü Orthomyxoviridae familyasına mensup örtülü bir RNA virüsüdür. Virüsteki nükleik asit 8 tane negatif anlamlı RNA’dan oluşur. RNA’nın kopyalanmasında hata oranı yüksek olduğu için, virüs genomu sürekli değişim halindedir. Ayrıca, aynı hücreyi birden fazla virüsün enfekte etmesi durumunda viral RNA parçaları birbirleriyle karışıp yeni genetik kombinezonlar oluşturabilirler. Bu nedenlerden dolayı vücudun bir grip türüne karşı kazandığı bağışıklık ertesi yıl ortaya çıkan yeni bir salgına karşı genelde etkisiz olur.
Gripten korunma yöntemleri güçlü bağışıklığın altın kuralları:
- Sigara içmemelisiniz.
- Alkol kullanmamalısınız.
- Günde 40 dakika egzersiz yapmalı. Ancak ağır egzersiz değil, yürüyüş gibi kolay egzersizler.
- İşlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarmalı ve doğal gıdalarla beslenmelisiniz.
- Şekeri hayatınızdan çıkarmalı, bağışıklık sisteminizi zehirlemekten vazgeçmelisiniz.
- Hazır mayalardan uzak durmalısınız, çünkü vücudunuz hazır mayaları sindiremez, ekşi mayaya dönüş yapabilirsiniz.
- Probiyotiklerinizi takviye edin. Bunun için fermente gıdalarla beslenin, ev yoğurdu yapın, turşu kurun, boza için.
- Bunlarla birlikte bağışıklık sisteminizi güçlendiren bitki çayları da içebilirsiniz.