Her Kilolu İnsan Obez Midir?

Tarafından gönderildi: Hülya Mert Yorumlar: 0

 Genel Cerrahi Uzmanımız Op. Dr. Kemal GÜNDOĞDU obezite ve obezite cerrahileri hakkında faydalı bilgiler paylaştı.

Obezite nedir?

Obezite, kısaca, vücuttaki yağ miktarının artması olarak tanımlanmaktadır. Dünyada obezite çok yüksek bir hızla artmakta ve maalesef ülkemiz bu halk sağlığı probleminde Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır. Günümüzde diyet, ilaç, egzersiz ve gereğinde cerrahi yöntemler ile bu hız azaltılmaya çalışılmaktadır. Ne yazık ki diğer yöntemler çoğunlukla yetersiz ya da etkisiz kalmakta ve hastalar ameliyatla kilo verme seçeneğini değerlendirmektedirler. Ameliyatla kilo verme dediğimiz obezite ameliyatları, genel cerrahi branşı tarafından yapılmaktadır.

 

Her kilolu insan obez midir? Tedavi olmalı mıdır?

Obezite, “vücut kitle indeksi” ile matematiksel olarak hesaplanır. Vücut ağırlığının boyun karesine oranı 30 ve üzerinde olan kişileri “obez” olarak nitelendirmekteyiz. Bu indeks internette rahatlıkla bulunmakta, boy ve kilo parametreleri girilerek sonuca erişilmektedir. Obezitenin kozmetik görünümün ötesinde tıbbi açıdan önemi; obez insanların diğer insanlara kıyasla diyabet, hipertansiyon, inme ve kanser gibi kronik ve ölümcül hastalıklara yakalanma ihtimali çok daha yüksek olmasıdır. Bu yüzden gerek mevcut hastalıkların daha kolay tedavisi için, gerekse gelecekte karşılaşılması çok muhtemel bu hastalıkların ihtimalini ve şiddetini azaltmak için obez hasta uygun tedavi yöntemine uzmanlar eşliğinde hazırlanmalıdır.

 

Obezite cerrahisinde en çok kullanılan yöntem nedir ve nasıl uygulanır?

Günümüzde obezite için çeşitli cerrahi yöntemler vardır ve en sık başvurduğumuz yöntem tüp mide, orijinal adıyla sleeve gastrektomi ameliyatıdır. Bu adı, ameliyat esnasında mideye yerleştirdiğimiz bir tüpü kılavuz olarak kullanıp mideyi adeta ince bir tüp haline getirdiğimiz için almıştır. Tüp mide ameliyatı adayı hastamızın kilo ölçümü, detaylı hastalık öyküsü ve tahlilleri alındıktan sonra dahiliye, psikiyatri ve anestezi gibi gerekli gördüğümüz bölümlerin onayı alınmakta ve ameliyat gününün bir gün öncesinden hastaneye yatırılmaktadır. Genel anesteziyle, tamamen uyutulan hastanın endoskopik olarak da ameliyata engel bir durumunun bulunmadığı görülmektedir. Laparoskopik (kapalı) yöntem ile ameliyat işlemi 45 dakika kadar sürmektedir.

 

Tüp mide ameliyatı riskli midir?

Gerek anestezi gerekse cerrahi yönden risksiz bir ameliyat yoktur diyebiliriz. Günümüz cerrahi koşullarında, ameliyat öncesi yaptığımız değerlendirmeler, ameliyat esnasında kullanılan tıbbi ilaç ve gereçler, ameliyat sonrasında verilen servis ve gereğinde yoğun bakım hizmet kalitesinin artması sonucunda bu riskleri çok büyük ölçüde azaltmış durumdayız. Karşılaşılabilecek problemli durumları hastayla önceden yazılı ve sözlü olarak paylaşmakta, bu risklerin gerçekleşme olasılığında nasıl bir yol haritası çizeceğimizi bilmekte ve hastaya da bildirmekteyiz. Hastanın ameliyattan elde edeceği fayda ve olası risk ve zararlar düşünüldüğünde bu risk çoğu hasta tarafından makul görülmektedir.

 

Tüp mide ameliyatından kaç gün sonra yemek yenebilir ve neler yenebilir?

Hastalarımıza ameliyat sonrası 2.günde boyalı su içirerek yaptığımız kaçak testinde problem olmadığını gördükten sonra sulu gıdaya başlamaktayız. Uzman diyetisyenimizin gözetiminde ilerleyen süreçte ilk 15 gün çok önemli olup, bu süreçte hastalarımız düzenli ve sık öğünlerle ilk planda sulu gıda tüketmekte ve zamanla normal sıklık ve katılıkta yemeğe başlamaktadır. Ama unutulmamalıdır ki, hastamıza hiçbir zaman eski yeme alışkanlıklarına dönmemesini ve başlamış olduğu başarılı diyetisyen takibini bırakmamasını şiddetle tavsiye etmekteyiz. Mide, genişleme ve esneme kabiliyeti çok yüksek bir organ olduğundan, ameliyat sonrası tekrar ağır ve yanlış beslenme, tedbirsizlik ve takipsizlik hastanın kilo vermesini engeleyecektir.

 

Tüp mide ameliyatında kaç kilo verilmektedir?

Hedefimiz ilk 6 ayda ideal kilo kaybının yüzde seksenini sağlamaktır. Ancak bu kilo kaybının hızı ve toplam miktarı kişiden kişiye değişkenlik göstermesi normaldir.

 

Tüp mide ameliyatından kaç gün sonra işe dönülebilmektedir?

 

Taburculuktan 10 ila 15 gün sonrasında iş hayatına dönülebilir, bu süre hastaya ve yapılacak işin niteliğine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Gerekli rapor işlemleri tarafımızca sorunsuz olarak düzenlenmektedir.

0282 726 0 555