Kurban Bayramı’nda et tüketimi ve sağlıklı beslenme üzerine diyetisyenimiz Sinem Kaya Savcı uygulanması gereken sağlık tüyolarını paylaştı.
Kurban Bayramı’nda et tüketimi ve sağlıklı beslenme şekli her yıl en çok konuşulan ve merak edilen konuların başında gelmektedir. Toplumumuz için manevi değeri çok büyük olan ve ikram edilen kavurma, tatlı, çikolata ve şekerlerden dolayı beslenme düzenimizde değişikliğe sebep olan Kurban Bayramı’nda metabolizmayı yormadan ve sindirim güçlüğü çekmeden beslenmek mümkün mü? Konuyla ilgili merak edilenleri Diyetisyenimiz Sinem Kaya Savcı yanıtladı.
Et tüketim şekli nasıl olmalıdır? Rahat sindirimi için etin yanında pişirilmiş sebze ya da salata ile servis edilmesi süreci nasıl etkiler?
Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Bununla beraber etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.
Et kesildikten ne kadar süre sonra tüketilmeli? Etin miktarı ve pişirme yöntemleri nelerdir?
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler, aynı zamanda et ile yapılan yemeklere ekstra yağ eklemeden sadece kendi yağıyla pişirmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.
Kurban Bayramı sonrasında metabolizmayı ve mideyi rahatlatmak için bir detox ya da beslenme şekli önerebilir misiniz?
Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır, örneğin 1 yumurta +1 dilim peynir +1 dilim tam tahıllı ekmek + sınırsız çiğ sebze ve şekersiz çay ile öğününüzü tamamlayabilir veya beyaz peynirli domatesli bir tost ya da sandviç yanında çay, ayran veya süt tüketilebilir.
Mutlaka ara öğün yapılması gerekmektedir çünkü ara öğünler bizim kurtarıcı öğünlerimizdir. Yavaşlayan metabolizmamızı ara öğünlerle tekrardan hızlandırmamız gerekmektedir. Bunun için de 1 avuç çiğ badem, fındık, ceviz, leblebi veya 1 su bardağı süt, ayran, 1 kase yoğurt ya da 1 meyve veya 2 top dondurma tüketilebilir.
Öğle ve akşam yemeklerinde ise mutlaka bol yeşillikli bir salata ile 1 kase çorba veya 1 dilim ekmek, sebze yemeği ya da kuru baklagil yemeği ve yoğurt tüketilmelidir. Et tüketmek isteyenlerin tercihlerini beyaz etten yana kullanmalarını tavsiye ederim çünkü zaten Kurban Bayramı süresince yeteri kadar kırmızı et tüketmiş olacaklardır.