Merve Ağdağlı İlhan2023-10-19T06:42:35+00:00
Menopoz, kadınlarının hayatının bir dönemidir. Menopoz sözcüğü Yunanca mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinden türemiştir. Menopoz yaşı dünya genelinde 45 ila 55 yaştır. Türkiye’de ise ortalama menopoz yaşı 46 ila 48 arasındadır. 40 yaşından önce görülen menopoz ise erken menopoz olarak kabul edilir.
Menopoz Nedir?
Menopoz, adet döngüsünün bittiğini gösteren yaşamın doğal bir parçası olan biyolojik bir süreçtir. Kadın vücudunda östrojen hormonunun üretiminin azalmasıyla yumurtalıklar küçülür ve üreme yeteneği kaybedilir. Menopoz süreci, kadınların 12 normal adet döneminde hiç adet görmemesi ile teşhis edilmektedir.
Normal adet döneminden menopoza geçiş dönemine perimenopoz adı verilir. Bu dönemde, folikül aktivitesi yavaşlar ve adetlerde düzensizlikler meydana gelir. Ayrıca, vücuttaki östrojen hormonunun düzensiz yükselip azalması sıcak basması, enerji düşüklüğü, vajinal kuruluk gibi fiziksel semptomlara neden olabilir. Menopoz bazı durumlarda 30’lu yaşlarda da görülebilir. Perimenopozdan sonra gelen dönem en son adet kanamasının görüldüğü menopoz dönemidir. Menopozdan yaşlılık dönemine kadar olan süreye ise postmenopoz denir. 12 ay boyunca adet kanaması görmeyen kadınlar postmenopoz deönemindedir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopozun belirtileri her kadında farklılık gösterebilir. Perimenopoz döneminde genellikle düzensiz adet döngüsü, cilt kuruluğu, ruh halinde değişiklik, vajinal kuruluk, sıcak basması, gece terlemeleri, saçların incelmesi ve dökülmesi ve uyku bozuklukları görülür. Menopozun diğer belirtileri ise;
- Çarpıntı
- Üşüme
- Baş ağrısı
- Ani ruh hali değişikliği
- Dikkat bozukluğu
- Anksiyete, panik atak ve depresyon
- Cinsel isteksizlik, cinsel ilişki sırasında ağrı
- Eklem ve kas ağrıları
- Unutkanlık ve tahammülsüzlük
- Çabuk sinirlenme hali
- Cilt, göz veya ağız bölgelerinde kuruluk
- Sık idrara çıkma ve idrar kaçırma
- Metabolizmada yavaşlama
- Yorgunluk hissi
- Memede dolgunluk kaybı
Her 10 kadından 8’inde adet kanaması kesilmeden önce yukarıdaki belirtilerin bir kısmı başlar ve adet kanaması kesildiğinde de bir süre devam eder. Eğer, cerrahi olarak rahim ve yumurtalıkların alınması sonucu menopoz başladıysa belirtiler hızla başlayabilir.
Menopoz Tanısı Nasıl Koyulur?
Menopoz testi idrar ile yapılmaktadır. Menopoz dönemindeki kadınların FSH hormon düzeyinde bir artış söz konusudur. İdrarla atılan FSH miktarında artış olur.
Menopoz teşhisi için bakılan hormon testleri aşağıdaki gibidir:
- FSH
- Östrojen (Estradiol, E2)
- LH
- İnhibin B
- Testosteron ve Progesteron
- HCG
Menopoz Döneminde Ne Yapmak Gerekir?
Hayatın her döneminde olduğu gibi menopoz döneminde de sağlıklı ve dengeli beslenmek, yeterli kalsiyum, vitamin ve mineral almak, sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin kullanımından kaçınmak daha sağlıklı bir menopoz dönemi geçirmeyi destekler.
Düzenli egzersiz yapmak hem kemik kaybını yavaşlatır hem de aşırı kilo alımını önler. Hayatında düzenli egzersize yer veren kişilerde depresyon ve bilişsel fonksiyonlarda azalma riski düşüktür. Ayrıca, sağlıklı bir menopoz dönemi geçirmek için antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketmek oldukça faydalıdır.
İdrar kaçırma sıkıntısı yaşayan kadınla kegel egzersizleri ile pelvik taban kaslarını güçlendirebilir. Sıcak basmalarını önlemek için hafif ve kat kat giyinmek yararlı olacaktır. Böylece, sıcak bastığı zaman kıyafetleri azaltabilirsiniz.
Menopoz Cinsel Hayatı Etkiler mi?
Menopozda cinsel yaşam kadınların merak ettiği diğer bir konudur. Vajinada azalan nem ve elastikiyet kaybı vajinal kuruluk ve cinsel ilişki sırasında ağrılara neden olabilir. Duyu azalması cinsel isteği de azaltabilir. Bu gibi durumlarda, su bazlı vajinal nemlendirici ya da kayganlaştırıcı cinsel ilişki için yardımcı olabilir. Yeterli sonuç alınamazsa hekim önerisi ile vajinal krem, tablet ya da vajinal östrojen tedavi uygulanabilir.
Menopoz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Menopoz tıbbi tedavi gerektiren bir durum değildir. Kişiye rahatsızlık veren belirti ve bulguları hafifletmek, yaşlanma ile meydana gelebilecek kronik durumların önüne geçmeye odaklanılır.
Menopoz hastalık değil bir süreçtir. Her bireyin kendine özgü doğası bulunmaktadır. En doğru bilgi ve yöntem için mutlaka Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanına görünerek bilgi almalısınız.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Optimed Sağlık Grubu’nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.