31 Ağustos Pazartesi itibariyle başlayan ve 21 Eylül Pazartesi’ye kadar sürecek olan online eğitim sürecinde bilgisayara normal süreçtekinden daha fazla maruz kalan çocukların göz sağlığı ebeveynler tarafından en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Konuyla ilgili tüm merak edilenleri hastanemiz Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Necmi Tellioğlu paylaştı.
Uzaktan eğitimin çocukların göz sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?
Online eğitim sürecinde çocukların göz sağlığını en çok etkileyecek parametrelerden biri daha yakın mesafede çalışmak zorunda olmalarıdır. Bu nedenle özellikle hipermetrop kusuru olanlar (ki bu kusurların bir kısmı çocuklarda gizli kalmıştır.) özellikle bu yakın faaliyetin uzaması ile yorulma alametleri göstermektedirler. Gerek göz ağrısı, gerek baş ağrısı ve gerekse yakın okuma ile çalışmaya karşı tahammülsüzlük şeklinde belirtiler gösterebilmektedir. Bu durumun ancak detaylı bir muayene ile ortaya çıkarılması mümkün olacaktır. Muayenenin göz damlası uygulandıktan yarım saat sonra yapılması ile daha sağlıklı bir sonuç almak mümkündür. Çocuklarda özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri budur. Eğer bir defa iyi bir muayene yapıldıysa bu sıklık sonrası için daha geniş aralıklara uzatılabilir. Ancak bunun tersi olan miyop kusurlarda çocukların büyüme sürecine bağlı olarak daha kısa aralıklarda gözde değişimler meydana gelebilmektedir. Büyümenin hızlı olduğu büluğ çağında bu muayenelerin 6 ay aralıklarla yapılması gerekmektedir. Büyümenin biraz daha yavaş olduğu periyotlarda bu sıklık bir yıla kadar uzatılabilmektedir.
Online eğitim sürecinde çocuklarda en sık rastlanan göz hastalıkları nelerdir?
Online eğitim döneminde çocukların şimdiye kadar pek rastlamadığı baş ağrısı ve göz ağrısı problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu tarz problemler baş gösteriyorsa öncelikle göz muayenesi yapılmalı ve gözde bu ağrıya sebep olacak bir durum olmadığı kanıtlandıktan sonra bunun dışında Kulak Burun Boğaz, Ağız ve Diş Sağlığı, Nöroloji gibi branşlarda muayene olunmalıdır. Bu noktada aktif yakın çalışmadan kaynaklanan baş ve göz ağrılarının nedeni genellikle göz kusurlarından kaynaklanmaktadır.
Göz kusurlarını en aza indirgemek için neler yapılmalıdır? Bu noktada özellikle ebeveynlere düşen görevler nelerdir?
Göz kusurları büyük oranda genetiktir. Dolayısıyla bu kusurları aza indirgememiz pek mümkün olmamaktadır. Sadece gözde kusur varsa bu kusurun gereğine göre hareket etmek gerekmektedir. Çocuk, miyop kusuru varsa uzağı görme; hipermetrop kusuru varsa yakın aktivitede yorulma sorunu yaşayacaktır. Çocukta bu kusurların olup olmadığını gerektiği takdirde çocuk 6 aylık olduğu andan itibaren belirleyebilmek mümkündür. Önemli bir göz kusuru olan çocuğun sağlık durumuyla ilgili ailesine detaylı bilgi vermekteyiz. Kusurun önem derecesine göre de bir muayene sıklığı planlamaktayız. Bu noktada toplumdaki kusurun sayısını düşürmemiz pek mümkün değil ancak var olan kusurun en iyi şekilde düzeltip kişinin aktivitesini olumsuz etkilemesine fırsat vermemeye çalışmaktayız. Söz konusu aktiviteden kasıt; gözde tembellik, görme güçlüğü ve yakın çalışmaya karşı tahammülsüzlüktür. Bunlara özellikle dikkat etmekteyiz. Çünkü bunlar çocuğun daha sonraki dönemlerdeki başarı performanslarını etkileyen bir faktör niteliğindedir.
Online eğitim sürecinden çocuklar ne sıklıkta göz kontrolü yaptırmalı?
Her doğan çocuğun yaşamının ilk altıncı ayında detaylı bir göz muayenesinden geçmesi önemlidir. Göz tembelliklerinin çözümü için ilk etapta o noktada tedavi planı uygulanmaktadır. Bu dönemde göz sağlığında problem yoksa göz muayene sıklığını düşürmekteyiz. Daha sonra okul çağıyla beraber yeniden detaylı bir muayene ve muayenede çıkacak sonuçlara göre 6 aydan bir yıla kadar değişen aralıklarla muayene sıklığı önermekteyiz.
Pandemi döneminden ötürü çocukların muayene sıklığı elimizde olmadan uzadı ve aileler de bu sürecin çok farkında. Söz konusu uzamadan ötürü çoğu zaman anormal gözlük değişimleri yaşamaktayız. Bu süreçte sıklıkla sert numara geçişleri ile karşılaşmaktayız. Çok değişen kusurlarda 6 ay; biraz daha yavaş seyreden kusurlarda bir yıl olarak bu aralığı belirlemekteyiz fakat şu anda yaşadığımız pratik sürecin bu zaman zarflarını uzattığı da hepimizin bildiği ve kabul ettiği bir gerçektir.