Radyasyon Onkolojisi

Radyasyon Onkolojisi Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

 

Çerkezköy Optimed Hastanesi Radyasyon Onkolojisi birimi ile hasta kabulüne başlayan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Erkan GÖCEN, Radyasyon Onkolojisi Hangi Hastalıklara Bakar ve Tedavi Eder? Konuları hakkında bilgi veriyor.

Radyasyon Onkolojisi iyonize radyasyon kullanılarak yapılan tedavi işlemlerinin kanser hücreleri üzerindeki etkilerini araştıran tıbbi bilim dalıdır. Radyasyon Onkolojisi kliniklerinde özel cihazlarla yüksek enerjili radyasyon kullanılarak kanserli bölgeye radyoterapi uygulanır. Bu kliniklerde alanında uzman doktor ve sağlık fizikçisi hastanın değerlendirmesini ve planlamasını yapar.  Radyoterapi teknikeri ise hastaya tedaviyi uygulayan kişidir.

Radyasyon Onkolojisi Hangi Hastalıklara Bakar Ve Tedavi Eder?

Radyasyon Onkolojisi, kanser hastalarının tedavisi için radyoterapi uygulayan bilim dalıdır. Gerekli görüldüğünde tüm kanserlerde radyoterapi uygulanabilmektedir.  Radyoterapi iki amaçla uygulanır. Küratif uygulanan radyoterapide amaç hastalığı tamamen yok etmek veya kontrol altında tutmaktır. Palyatif uygulama amacı ise hastanın şikâyetlerine yönelik olarak uygulanır. Burada amaç sadece şikâyetleri azaltmaktır.

 

Radyoterapi Vücuda Nasıl Etki Eder?

Canlı dokuya giren iyonize radyasyon eğer doğrudan DNA’ya etki etmişse buna radyasyonun direkt etkisi denir.  Eğer ortamdaki diğer moleküller etkilenmiş ve bu moleküller DNA’yı etkilemişse buna da radyasyonun indirekt etkisi denir. Tedavi amaçlı kullanılan radyoterapide hedef yapı hücre içindeki DNA molekülüdür. Bu amaçla verilen yüksek enerjili X ışını veya Elektron DNA zincirinde kırıklar oluşturarak kanserli hücrenin çoğalmasını önler ve ölümüne yol açar. Tedavi bölgesinde radyasyondan etkilenen sağlıklı hücreler kendini iyileştirebilirken kanserli hücrede hasar daha fazla olduğu için iyileşme daha az olur. Böylece radyoterapinin etkisiyle kanserli kitle yok olur.

Radyoterapinin Faydaları Ve Hedefleri Nelerdir?

Radyoterapi cihazları çok yüksek enerjili X ışını veya elektron üretmek üzere özel olarak tasarlanmış cihazlardır. Bu sayede kontrollü bir şekilde radyoterapi uygulaması yapılabilmektedir. Radyoterapi uygulandığı bölgedeki kanserli hücreleri öldürerek tümörü yok etmeyi amaçlar. Radyoterapinin hedefi tümörü ve yayılabileceği lenf bezlerini radyasyonla yok ederek kanserin yayılmasını önlemektir.  Bu tedaviyi uygularken öncelikli amacımız sağlıklı doku ve organları korurken tümörlü kitleye mümkün olan en yüksek dozu vermektir.  Yeni tedavi cihazları ve planlama programları sayesinde günümüzde radyoterapinin etkinliği artarken yan etkiler oldukça azalmıştır.

 

0282 726 0 555