Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sinem Kaya Ramazan ayı boyunca Optimed okurları için günlük menü önerisini, her güne bir diyetisyenden sağlık notunu ve önerdiği gıdalardan seçtiği bir tanesinin faydalarını anlatıyor.
Ramazanın 24. Günü:
Oruç, metabolizmada bazı değişikliklere sebep olmaktadır. Bunlardan bazıları uzun süreli açlık sonucu metabolizma az enerji harcamaya başlar, vücut hareketleri yavaşlar, bazal metabolizma hızı düşer. Eğer oruç döneminde beslenme düzenine dikkat edilmezse fazla kilo alınır ve vücut yağ oranı artar.
Sakatatlar:
Sakatatlar, kırmızı ete kıyasla daha az yağ içerdiklerinden dolayı kalori değerleri de düşüktür. En fazla enerji değerine sahip olan organ dildir. Protein miktarı ise beyin hariç diğer iç organlarda çizgili kas dokusunun protein miktarına yakın düzeydedir. Kırmızı etin çok az karbonhidrat içermesine karşılık, sakatatların çoğu yüksek oranda karbonhidrat içermektedir. Bu karbonhidratların büyük bir kısmı glikojen olarak karaciğerde bulunur. Sakatatların çeşitli mineral madde içeriği etten daha yüksektir. Özellikle vücut depo organları olmaları nedeniyle protein, A vitamini, B grubu vitaminlerinden beslenme için esansiyel olan B1 (thiamine), B2 (riboflavin), niasin, folasin, B6 (pryodaksin) ve B12 vitaminleri ve mineraller yönünden oldukça zengin gıdalardır.
Sahur:
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir
- İstenilen miktarda domates, salatalık, biber, maydanoz, marul
- 3 adet zeytin
- 2 dilim ekmek Tam buğday/kepek/çavdar
- 1 su bardağı süt veya yoğurt
İftar:
- 2 adet hurma
- 1 kase çorba
- 1 dilim ekmek Tam buğday/kepek/çavdar
- 6 yemek kaşığı arnavut ciğeri
- 4 yemek kaşığı pilav
- İstenilen miktarda salata
- 1 su bardağı ayran
- 2 yemek kaşığı piyaz
İftar sonrası ara:
1 porsiyon meyve+ 6 adet badem veya fındık