Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sinem Kaya Ramazan ayı boyunca Optimed okurları için günlük menü önerisini, her güne bir diyetisyenden sağlık notunu ve önerdiği gıdalardan seçtiği bir tanesinin faydalarını anlatıyor.
Ramazanın 28. Günü:
Şeker hastaları; Oruç tutmak sağlıklı insanların metabolik dengesini değiştirmez, ancak şeker hastaları için oruç tutmak son derece sakıncalı olabilir. şeker hastaları azar azar ve sık sık yeme şekline dayanan bir beslenme programı uygularlar. Ramazanda ise uzun süre aç kaldıklarından şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler söz konusu olabilir. Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftardan sonra hiperglisemi koması olabilir, felç veya ölüme neden olabilir.
Zeytin:
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında kahvaltı, kahvaltının vazgeçilmezleri arasında ise zeytin bulunur. Krallara layık sofralar kurmak istediğinizde zeytinin türevleri mutlaka orada bulunur. Siyah zeytin, yeşil zeytin, dolma zeytin dediğimiz içine kırmızıbiber, salam gibi malzemelerin doldurulduğu zeytinler sık tüketilen zeytin çeşitleri arasındadır. Zeytinin dolaşım sistemi üzerinde olumlu anlamda müthiş etkileri bulunur. Zeytin sayesinde kalp damar sağlığını koruyabilirsiniz. Kalpte ritm bozukluğu sorunu yaşayanlara zeytin tüketimi tavsiye edilir. Zeytin hem meyvesiyle hem de meyvesinden elde edilen yağ sayesinde kan hücrelerinin sağlıklı kalabilmelerini destekler.
Sahur:
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir
- İstenilen miktarda domates, salatalık, biber, maydanoz, marul
- 2 adet ceviz
- 1 dilim ekmek Tam buğday/kepek/çavdar
- 1 su bardağı süt veya yoğurt
İftar:
- 1 adet hurma
- 2 adet zeytin
- 1 kase çorba
- Püreli rosto köfte
- 4 yemek kaşığı bulgur pilavı
- İstenilen miktarda salata
- 1 kase yoğurt
İftar sonrası ara:
10 adet fındık