Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanımız, Op. Dr. Yasemin Baydar, yeni doğan bebekler için göz taramasını ve rop muayenesi konusunu anlattı.
Rop (Prermatüre Retinopatisi) nedir?
Gelişmiş ülkelerde çocukluk çağının en önemli körlük nedeni olan ve prematüre doğan bebeklerde görülen göz hastalığıdır.
Kimlerde olmaz?
Miadında doğan ve miadında doğup sarılık nedeniyle fototerapi alan bebeklerde oluşmaz.
Retina nedir?
Gözümüzün en içerisinde bulunan ve görmemizi sağlayan ağ tabaka (retina) damarlarının gelişimi anne karnında doğuma yakın hatta doğumdan sonra 1. Ayda tamamlanır.
İlk muayene ne zaman yapılmalıdır?
Rop hastalığının ebeveynlerinin fark edebileceği bir belirtisi olmadığı için çocuk hastalıkları uzmanları doğumdan 4-6 hafta sonra bu bebekleri ROP muayenesi yapabilen bir göz uzmanına yönlendirirler.
“Anne – babalara düşen görev bebeklerini doğumdan 1 ay sonra göz muayenesine götürmeleridir.”
ROP hastalığı görülen bebekler ileride herhangi bir göz problemi yaşayabilirler mi?
ROP hastalığı %80 kendiliğinden geriler. Hastaların %20’sinde tedavi ve takip gerekir. Özellikle evre 3 hastalar tedavi için çok uygundur. Bu evre geçirilirse hastalıklar ilerler ve körlükle sonuçlanabilir.
ROP muayenesi nasıl yapılır?
ROP muayenesi damla ile uyuşturularak (topikal anestezi) yapılır. Narkoz gerektirmez. Göz bebekleri işlemden yarım saat önce damla ile büyütülür. Göz uyuşturulduktan sonra kapaklar gözü rahatsız etmeyen özel bir alet ile açılır. Retina tabakası her bir göz için ayrılntılı olarak incelenir.
“Muayene süresi 10-15 dakika kadardır.”
ROP takibi nasıl yapılır?
Prematüre bebeklerde ilk ROP muayenesi doğumdan 4-6 hafta sonra yapılmalıdır.
ROP’ta tedavi alternatifleri nelerdir?
ROP’un tedavisinde en önemli aşama düzenli takiptir. ROP gelişen hastaların %80’i kendiliğinden geriler ve takip edilen bebeklerin ortalama %10’unda tedavi gerekir.