Merve Ağdağlı İlhan2023-09-28T06:49:20+00:00
Skolyoz yani omurga eğriliği, arkadan bakıldığında düz bir hatta yerleşmesi gereken omurganın sağa ya da sola doğru 10° veya daha fazla eğimi anlamına gelir. Skolyozda omurga ”S” veya ”C” şeklinde gözükür. Omurganın yapısında yan tarafa doğru olan eğrilik genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde kendini gösterir.
Skolyoz, hayatın her alanında kişilerin karşısına çıkabilen bir rahatsızlıktır. Spinal deformiteler içerisinde en sık karşılaşılan; duruş bozukluklarına neden olan 3 boyutlu omurga deformitesidir. Skolyoz gelişim bozukluklarına bağlı olarak görülse de çoğu zaman nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genellikle tanısı çocukluk çağında konulur. Skolyozun ilk belirtisi kalça ve omuzların simetrik durmamasıdır.
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz erken dönemde fazla belirti göstermezken ilerleyen dönemde farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. En yaygın görülen skolyoz belirtisi ise sırt ağrısıdır. Skolyozun türüne ve şiddetine göre belirtileri de değişmektedir. Skolyozun başlıca belirtileri şunlardır:
- Gözle görülür bir şekilde kavisli omurga
- Bir omuzun diğerinden daha yukarıda görünmesi
- Bir kalçanın diğer kalçadan daha çıkık olması
- Bir omuzun diğer omuzdan daha yüksek olması
- Bacak uzunluklarının farklı görünmesi
- Dik dururken kolların farklı uzunlukta kalması
- Göğüs kafesinde çıkıklık
- Denge bozukluğu
- Omurganın dönmesi
- Uzun süre devam eden bel, boyun ve sırt ağrısı
- Omurganın sağ ya da sol tarafa doğru eğilmesi
- Dik durmakta zorluk çekme
- Nefes darlığı
- Yürümede yaşanan problemler
- Giysilerin vücuda tam oturmaması
Skolyoz Neden Olur?
Skolyoz hastalarının büyük bir kısmında asıl neden tespit edilememektedir. Ancak, skolyoza neden olabilecek bazı faktörler şu şekildedir:
- Genetik faktörler
- Cinsiyet, gelişim özellikleri, genetik yatkınlık gibi doğumsal özellikler
- Hormonlar
- Travma
- Omurgadaki yapısal elementlerin işleyişi
- Nöromusküler yapıların çalışma şekli
- Posterior kolon disfonksiyonu gibi bazı hastalıkların varlığı
- Biyomekanik faktörler
- D vitamini eksikliği
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Sosyoekonomik durum
- Omurgaya asimetrik yüklenmeyi gerektiren işlerden çalışılması
- Hücre yapısındaki değişiklikler
- Bebek anne karnındayken omurganın gelişimi sırasında ortaya çıkan konjenital faktörler
Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler Nelerdir?
Skolyoz yani omurga eğriliği yaşayan hastaların bazı aktivitelerden uzak durması gerekmektedir. Skolyoz hastalarına düzenli egzersiz tavsiye edilmektedir. Ancak, çok ağır egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır. Sırt kaslarını güçlendiren egzersizler kişilerin hareket kabiliyetini arttırırken ağrılarının da azalmasına yardımcı olur. Bu nedenle, yüzme, yoga ve pilates skolyoz tedavisinde önerilen egzersiz türleridir. Omurgaya baskı oluşturacak uzun mesafe koşuları veya at binme gibi zorlayıcı spor aktiviteleri yapılmamalıdır. Aynı zamanda, uzun süre masa başında çalışmak, uyurken yüz üstü yatmak ve uykuda birden fazla yastık kullanmak skolyoz hastalarına önerilmemektedir. Bunlar, bel ve sırt ağrılarının artmasına neden olmaktadır.
Skolyoz Tedavisi Nasıl Olur?
Skolyozun teşhisi ve tedavisi için Ortopedi bölümüne başvurmak gerekmektedir. Skolyoz tedavisi, skolyozun derecesine ve konumuna bağlı olarak değişmektedir. İdiyopatik skolyoz tedavisinin ilk adımında erken tanı yer alır. Hafif dereceli skolyozlarda, genellikle herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Orta ve şiddetli dereceli skolyozlarda tedavi gerekebilir. Skolyoz tedavisinde kullanılan yöntemler ise; korse tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve ameliyat olarak sıralanabilir.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Optimed Sağlık Grubu’nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.