Özel Optimed Hastanesi olarak 10 – 16 Mayıs Sakatlar Haftası sebebi ile Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi’nin Hilton Garden Inn Hotel’de düzenlediği “Bir Hayalim Var” projesine hastanemiz Psikoloğu Klinik Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı Aslı Çağla Döner’in sunumu ile katılım yaptık.
Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Aslı Çağla Döner Sakatlar Haftası sebebi ile gerçekleştirilen bu etkinlikte katılımcılara şunları anlattı: Birçok engelli ama başarmış ünlü isimlerden bahsedip onların başarı öykülerini anlatıp sizler de başarabilirsiniz dedi. Örneğin işitme engelli Ludwig van Beethoven, bacaksız akrobat olarak tanınan Eli bowen, görme engelli Erik Weihenmayer, doğuştan görmeyen Eşref Armağan, yakalandığı kan hastalığı nedeniyle tamamen kaybettiği bacakları ve kısmen kaybettiği ellerine rağmen başaran Dustin Carter, işitme, konuşma ve görme engelli yazar Helen Keller’in hayat hikayelerinde kısa kısa anektotlar paylaşarak tüm engeliler için farkında olmadıkları yeteneklerinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.
Gelişmiş ülkeler engelli vatandaşların yeteneklerini ortaya çıkarmak için önemli çalışmalar yapıp onları topluma kazandırıyor diyerek sözlerine devam etti. Ve İsveç örneğini verdi. Bireyi aile bağımlılığından kurtaran ve sosyal hayata katılımını sağlayan 1994 tarihli yasa (Fiziksel engelliler için destek ve hizmet yasası) oldu. Bu yasaya göre zihinsel ve fiziksel engelli bir kişi, bireysel asistan talep edebiliyor. Bu asistan kişiye ister evinde, ister işe giderken ister alışveriş yaparken her türlü desteği sağlıyor. Aynı şekilde zihinsel engelliler ister kendi evinde ister grup evlerinde görevlilerle kalabiliyor. Yine farklı nedenlerle ailesiyle yaşayamayan engelli çocuklar ya başka bir ailenin yanında ya da özel evlerde kalabiliyor. Tabii engellilere destek sağlayan psikolog, konuşma terapisti gibi olanaklarda mevcut. Saydıklarımın hepsini devlet ücretsiz karşılıyor.
Ve yine ailelerinin en büyük korkusu “biz ölünce çocuğumuza ne olacak?” kaygısı olduğunu ve bununla nasıl baş edeceklerini anlattı. Engelli bireylere sahip olan ailelere sorun değil, çözüm odaklı olmalıyız dedi.