Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güzeloğlu varis hakkında merak edilenleri anlattı.
Kadınlar daha fazla risk altında
Kalp her atımında bir miktar kanı atardamarlar ile dokulara gönderir. Vücuttaki kirli kan toplardamarlar aracılığı ile kalbe taşınır. Toplardamar duvarında oluşan yapısal bozukluklar ve kirli kanın yer çekimi etkisiyle geri akmasını engelleyen kapakların hasarlanması gibi nedenlerle damarların genişleyerek büyümesi ve kıvrımlı bir şekil almasıyla varisler oluşur. Toplumda %15-25 oranında görülen varisler, kadınlarda özellikle doğum yapmış kadınlarda erkeklere oranla daha fazla ortaya çıkmakta.
Ayakta durarak çalışmak zorunda kalanlar, dikkat!
Varis oluşumunda ailesel yatkınlık önemlidir bununla birlikte öğretmenler, kuaförler, diş hekimleri, garsonlar gibi uzun süre sabit şekilde ayakta durmak zorunda olan meslek grubundaki kişiler daha fazla risk grubunda olanlardır. Uzun süre ayakta kalarak çalışıyorsanız çalışma zamanlarınızda günde 3 defa 10-15 dakikalık istirahatler etmeli, bacak kaslarınızı güçlendirecek egzersizler yapmalı ve kilolu iseniz mutlaka kilo vermelisiniz.
Varis ciddi bir rahatsızlıktır, yaşamınızı tehdit edebilir!
Uzun süre ayakta kalmak zorunda olduğunuz günlerde günün sonunda ağrı, kaşıntı, yanma, karıncalanma, seğirme, gece krampları ve ödemlere neden olabilen varisler aynı zamanda görsel olarak ta rahatsız eder. Ağrılar ve kozmetik endişenin yanında özellikle ileri aşamadaki varisler hastalarda; ayak bileklerinde kahverengi renk değişikliği ve kendiliğinden oluşup zor iyileşen geniş ancak derin olmayan yaralara neden olabilir. Şiş, sert, kızarık ve sıcaklık hissi olan varislerde iltihap ve pıhtı oluşması gibi durumlar meydana gelmiş olabilir. Varis kanamaları çok nadir de olsa yaşamı tehdit edici boyutlara varabilmektedir.
Varis sorunu olanlar bu sporlardan uzak durmalı:
Bacak kaslarını çalıştırıp damar elastikiyetini artıran egzersizler varis şikayetlerinin azalmasına neden olurken, hastalığın da ilerlemesini yavaşlatır. Kan dolaşımını düzenleyen, özellikle aynı ritimde devam eden yürüyüş, yüzme, koşu, dans, ip atlamak, bisiklete binmek gibi aktiviteler varis hastalarının özellikle yapmasını önerdiğimiz spor çeşitlerindendir.
Ancak karın içi ve varisli bölgedeki basıncı artıran; ağırlık kaldırmak, halter, karın içi basıncı çok arttıran plates egzersizleri ile ani deparların gerektiği voleybol, futbol, basketbol gibi yarışmalı sporlardan kaçınılmalı.
İşlemden 2 saat sonra ayağa kalkabilirsiniz, ameliyat izi yok!
Siyanoakrilat ile damarı yapıştırarak tedavi: Laser ve radyorekans tedavisine göre en önemli avantajı girişim sırasında tümesan lokal anestezi ve girişim sonrası ise varis çorabı kullanımı gerektirmediği için hasta konforunun çok daha iyi olmasıdır. İşlem sonrası başarı oranları da en az laser kadar hatta daha iyi bulunmuştur. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda yapıştırma tekniğinde lasere göre ağrı, morluk oranları daha az ve işlem süresi daha kısadır.
Varislere köpük tedavisi
Varisleri besleyen ana damarlar lazer veya yapıştırma yöntemi ile ortadan kaldırdıktan sonra aynı seansta geriye kalan varislerin içine de bir iğneyle girilerek köpük haline getirilen ilaçlar verilip geri kalan varislerinde tedavisi sağlanabilir. Köpük haline getirilen ilacın damara girişi ve ilacın damarda yayılımı ultrason ile takip edilir. Bu işlemle damar için lazer uygulamasının etkinliği en üst seviyeye çıkartılmış olur.