YUMURTALIK (OVER) KANSERİ!

Posted by: Gülşah Gülkan Comments: 0

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanımız Op. Dr. Seda Bilir Esmer kadınlarda görülen yumurtalık kanserine dair bilgiler aktardı.

Kadın yumurtalıklarının çeşitli hücrelerinden gelişen tümörlerdir. Türkiye’deki kadınların kansere bağlı ölümlerin sık nedenlerinden birisidir. Her 100 kadında 1-2 sinde yumurtalık kanseri gelişmektedir.  Hastalık sıklıkla erken dönemde belirti vermez, şikayete sebep olmaz. Bu durum yumurtalık kanserinin teşhisini, erken tanı aşamasını güçleştiren durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Teşhis edildiğinde genellikle hastalık ilerlemiş durumda saptandığından, tedavi aşamaları daha zor seyretmektedir.

Yılda bir kez yapılan kadın doğum muayenesi ile geç tanı almasını önlemek mümkün olacaktır.

Sıklıkla menopoz dönemi sonrasında görülmekle birlikte, her yaşta ortaya çıkabilir. Karın şişliği,  karın ağrısı, kilo kaybı, kabızlık ya da bağırsak hareketlerinde olan değişiklikler, sık idrara çıkma belirtiler arasında sayılabilir.  Hastalığa özgü tipik bir bulgusu yoktur.

Yumurtalık kanseri için ailesinde kanser öyküsü olanlar, daha önce hiç gebelik geçirmemiş olanlar, erken adet görenler ve sigara içimi risk faktörü olarak sayılırken;  daha önce gebelik geçirmek ve doğum kontrol hapı kullanmak riski azaltan durumlar arasında sayılabilir.

Erken tanı için rutin kadın doğum muayenesi önemli yer tutmaktadır.  Muayene sırasında kitle fark edilmesi, ultrasonda kist ya da kitlenin görülmesi ileri değerlendirme için bir basamak oluşturacaktır.  Her görülen kist kanser anlamına gelmemekle birlikte yapılan kontroller ve kan tetkikleri sonrasında şüphe uyandıran durumda operasyon yapılması gerekir. Yumurtalık kanserinin tedavi süreci cerrahi ile başlamakla birlikte kemoterapi gibi devam tedavilerine de ihtiyaç olacaktır.

Yılda en az bir kez kadın doğum muayenenizi ihmal etmeyiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

0282 726 0 555